Određivanje lične misije

Od veličine naše vizije zavisi veličina naše misije.

Episkop Nikolaj

Svako ima sopstveno jedinstveno zvanje, ili misiju u životu.

dr Viktor Frankl, psiholog i psihijatar

 

Kao proaktivni, od inicijative ljudi, izražavamo šta želimo biti (karakter) i šta želimo raditi (doprinosi i postignuća) u životu. Možemo napisati izjavu o ličnoj misiji, odnosno lični ustav.

Misija je, u suštini čvrst izraz vizije koja je otelotvorenje Vašeg ličnog sna.

Napisana izjava o misiji je kriterijum prema kome merimo sve drugo u životu. Na njoj se temelje ciljevi koje treba ostvariti.

Misija je operativna svrha, ili «zašto» Vaše stvari. Ona služi kao svetionik, kao sidro i, ponekad, kao savest. To je istina bilo da ste pojedinac, biznis, ili organizacija. Dobre odrednice misije pokazuju tri kvaliteta:

Kratka.

Kratke i jednostavne izjave o misiji su lake za razumevanje i pamćenje. Kratkoća i jednostavnost su, opet, dokazi jasnog mišljenja. Što je duža izjava o misiji, utoliko je veća verovatnoća da neće uspeti da bude ispunjena tj. ostvarena.

Elastična.

Prilagodljiva izjava o misiji duže traje, jer nije ograničavajuća.

Izdvajajuća.

Posebna izjava o misiji razlikuje Vašu stvar od drugih ljudi i organizacija.

Nemojte zaboraviti da pregledate izjavu o svojoj misiji nekoliko puta godišnje da biste se podsetili na «zašto» Vaše stvari.

Sačinjeno na osnovu knjiga dr Stivena Kavija, 7 navika uspješnih ljudi, Mladinska knjiga, Zagreb, 1994. i Gaja Kavasakija, Prodavanje sna, Global, Novi Sad, 1996.

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>