Kako zaraditi novac – PAEI studija slučaja

“Mogu da ti kupim kapu, ali pod nju ne mogu ništa, pa da prodam sve ovce i celo imanje”.

savet oca sinu

– Verujem da me je ova rečenica, kojom mi se obratio otac u vreme kada sam kretao iz svog sela na “put nade”, nekako i odredila. Nije u pitanju posebna mudrost: svaki zreliji Crnogorac je znao, možda i rekao, svom detetu nešto slično. No, ova misao je sa mnom putovala svakodnevno već pola veka, i ona je krivac za moju, kako drugi kažu, uspešnu karijeru!

Ovako za “Novosti” govori Milan Mrvaljević, crnogorski biznismen (PAEi menadžersko-liderski kod – Graditelj), vlasnik (PAei menadžersko-liderski kod – Šef) prestižne kompanije “Merkur” i generalni konzul Austrije u Budvi.

Prvi nauk za dečaka, jednog od šestoro dece, sadržao je samo pet reči:

poštuj (I) tradiciju-prošlost
slušaj (I) oca, mentora
gledaj (E) šta imaš i šta drugi rade
pamti (A) ono što valja
radi (P) promišljeno i zasukanih rukava

Sve ga je zanimalo (E), pamtio je (A) i štedeo (P).

Prošle godine Mrvaljević je postavljen za generalnog konzula Austrije u Budvi, a proteklog maja austrijski ambasador u Crnoj Gori Martin Pamer je otvorio nove prostorije konzulata u renoviranom hotelu “Mogren”. Nije tom prilikom štedeo reči hvale za uspešnog biznismena i diplomatu, koji je trasirao saradnju između Crne Gore i austrijske ekonomije.

– Tradicija postoji, znao sam dobro prošlost (I), još više čini mi se osećao budućnost (E), i jednostavno smo se našli. Sve je jednostavnije ako se samo primeni seljačka logika (A). A ona glasi da ovca kroz jagnjad daje novu vrednost (P). Ako ovca ili krava zataje, idu na klanicu, a njihova mesta zauzimaju rodna grla. To važi i za fabrike i svaku drugu industriju, brodarstvo, turizam, poljoprivredne pogone…

Škola  je dobra ako se na pravi način kombinuje s praksom (P), a mi to ne činimo. Proizvodimo učene ljude koji žive u virtuelnom svetu. Nema dobrih zanatlija, pa prekvalifikujemo previše obrazovane, koji se ne snalaze (E) u poslu. I životu. Dobar konobar, kuvar, poslastičar, recepcioner – to fali našim hotelima. Kao i zdrava hrana, koja se u zaleđu može proizvoditi i izvoziti kroz turizam. No, toga je mnogo više u deklaracijama, rezolucijama i strateškim planovima nego u stvarnosti.

Vraćam se na ono iz detinjstva: treba prvo pogledati šta imaš, videti kako rade drugi i zasukati rukave (P). Ne može biti jednostavnije, ali… Mi smo još daleko od toga, kod nas i dalje više vole penu od piva, nego gorku tečnost koja je ispod. Okrenuti su, dakle, iluzijama i snovima, a ne realnosti (A) u kojoj je promišljeni (A) rad (P) ključ uspeha.

Prilagođeni tekst S. Gregorića, Novosti, 5. jun 2011, strana 29, foto: Novosti

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Kako zaraditi novac – PAEI studija slučaja, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>