Znanje o novcu – karika koja (nam) nedostaje

Bogati su nadmudrili intelektualce, i to isključivo zato što su razumevali moć novca, taj predmet koji se ne uči u školi.

Robert Kiosaki, američki finansijski i marketinški savetnik

Ljubitelji novca čitaju temeljitije nego ljubitelji knjige. Oni znaju bolje kakvu štetu donosi površna lektira.

Bertold Breht, nemački dramski pisac

Novac koji imamo omogućava nam izbore. Kad imamo novac možemo da hoćemo, ili možemo da nećemo. Niko ne može da raspolaže našom voljom i vremenom. Zato treba imati novac!

Što više znamo o novcu, sposobniji smo da ga kontrolišemo, uživamo u njemu, uvećavamo, trošimo i poklanjamo. Želite li da budete finansijski uspešniji od svojih roditelja? Morate da počnete sa učenjem odmah! Čitajte knjige i posećujte internet sajtove koji pišu o novcu (www.kamatica.com)!

Ključni razlog za finansijske probleme kod većine ljudi je taj što nisu naučili o novcu ama baš ništa. Istraživanja pokazuju da oni koji ovladaju makar i osnovnim finansijskim znanjima (finansijska inteligencija) prednjače u uvećavanju svojih prihoda.

U razvijenom svetu uobičajeno je da se za planiranje kućnog budžeta odvoji u proseku osam sati mesečno. Možda je to karika koja nam nedostaje – jedan radni dan mesečno posvećen novcu. Međutim, i kad bismo rešili da izdvojimo to vreme zarad našeg finansijskog boljitka, da li bismo znali šta treba da radimo u tih osam sati?

Jedno istraživane koje je sprovedeno u SAD pokazalo je da veliki procenat ljudi, i mladih i starih, nema osnovno znanje o finansijama koje bi im omogućili da osiguraju dugoročnu finansijsku stabilnost za sebe i svoju porodicu (mnogi Amerikanci imaju malu, ili nikakvu ušteđevinu za stare dane!).

Kada je 4.000 američkih srednjoškolaca dobilo zadatak da uradi test na kojem su ponuđeni odgovori na 31 pitanje o novcu, njih 65,5% nije položilo test! Mnogi mladi Amerikanci poseduju kreditne kartice još u srednjoj školi, a da nikad nisu učili o novcu, ili kako da ga ulažu radi zarade, nego nemaju ni najosnovniju predstavu o funkcinisanju složenog kamatnog računa u sistemu kreditnih kartica. Oni nisu spremni da se suoče sa svetom koji ih čeka, svetom u kome je trošenje na prvom, a štednja tek na drugom mestu.

Ovo nije retkost ni drugde u svetu, jer mladi, uglavnom, što više novca imaju, sve više troše. Činjenica je da stopa bankrotstva među mladima starijim od 25 godina sve više raste.

Zato je potrebno da budemo upoznati sa osnovnim finansijskim veštinama, kao što su kreiranje budžeta i realizovanje pravih finansijskih izbora, ukoliko ne želimo da, u nekom periodu života, dođemo u bezizalnu situaciju.

Inspirisano knjigama: Moj novac, Geri Bejlija i Felicije Lou i Bogati otac, siromašan otac, Roberta Kiosakija

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +2 (from 2 votes)
Znanje o novcu – karika koja (nam) nedostaje , 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>