O inicijativi – Budite zauzimljivi

Imati inicijative znači doneti prvi brzu odluku; to znači uzeti na sebe izvršenje, ili naređenje izvršenja jedne čvrsto donešene odluke. To znači shva­titi i izvesti jednu na­meru, zbog čije su se smelosti dotle ustezali oni, koji bi inače imali više uslova da je izmis­le i iznesu. To je, jed­nom reči, veština naći se u početku stvari, ko­ju motorna snaga sop­stvene energije stvara.

J. B. Whitson

Narodna poslovica lepo kaže: pas sedeći na repu, ne ulovi zeca.

Što se god postići želi, drugačije ne može, nego zauzimljivošću. A zauzimljiv je onaj, koji radi kako treba, a da mu se to ne kaže.  Takav ne čeka da mu stariji kažu, sad ovo uradi, sad ovako uradi, ovo sad uradi, nego pravi čovek završava sve svojom voljom i u svoje vreme.

Ako dobro uredite ono, što vam se kaže, Vi ste onda bolji nego što je onaj osrednji, i za vas će uvek biti mesta onde gde se radi. Ali ako uradite više nego što je trebalo uraditi, Vi onda spadate u retkosti, za vas se onda grabe, jer ste čovek zauzimljiv, koji grabi da uradi što više.

Budi čovek od započinjanja, jer takav stvara, a drugi se ugledaju u njega. Ti koji započinju, retki su, pa se zato mnogo i traže i dobro i plaćaju.

Navikavaj se na samostalno mišljenje i da to mišljenje ostvaruješ. Smisli nešto novo u radu i gledaj odmah da to i uradiš. Tako ćeš postati čovek koji započinje nove poslove. U tome treba tebi jedan deo okretnosti i tri dela odlučnosti. Tako uradi danas, tako sutra i tako dalje, pa će ti to najposle preći u naviku, da ispituješ o otkrivaš nove načine rada.

Čovek od započinjanja prvi započinje posao, ne ugledajući se na druge, nego onako sam od sebe, i time se ističe za primer drugima.

Čovek koji stalno teži napretku, taj stalno stvara i napreduje.

SPDP’27

Iz knjige koju je priredio Slobodan Ivošević, MISIJA: RAD – ŠTEDNJA – ČESTITOST, autorsko izdanje, Novi Sad, 2003.g.

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +1 (from 1 vote)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>