Kako se štedi – kratka pravila

Načini, po kojima može da se štedi, vrlo su prosti i mogu se iskazati u ovo nekoliko kratkih pravila:

1. Utroši manje, nego što si privredio. Samo budala više troši, nego što zarađuje. Divljaci ne misle dalje od danas. Prosvećen čovek računa i na budućnost. Čuvaj bele novce za crne dane.

2. Uvek plaćaj sve gotovim novcem, a izbegavaj dugove. Ko troši i nosi ono što je uzeo, a nije platio, taj zloupotrebljava tuđu imovinu. Ko se uvaljuje u dug, prodao je svoju samostalnost i nezavisnost. Dužnik je rob nevezan. Dug je zao drug.

3. Nikada ne smatraj da je sigurna stvar ona dobit, koju tek očekuješ da će doći. Dok ti dobit nije u rukama, ona ti lako može izmaći. Dok nisi dobit sigurno ščepao u ruke, zadovolji se s onim što ti je već sigurno u rukama, da se ne bi prebacio u računu. Bolje vrabac u šakama nego, soko na grani. Zec u polju, a ražanj u rukama!

4. Ne lakomi se da imaš sve one lepe stvari, koje po izlozima, ili drugde viđaš. Upamti onu mudru izreku Bendžamina Franklina: “Ko kupuje ono što mu ne treba, prodavaće ono što mu je preko potrebno”!

5. Rad i štednja obično idu uporedo. Rasipanje je prostakluk. U istinu otmen čovek ne rasipa. Po rasipanju se poznaju skorojevići, koji su olako stekli, ili nasledili, te olako i razbacuju.

6. Težnja za korišću, pa čak i težnja da se obogatimo, jedno je od najmoćnijih sredstava za preobražaj društva; ona je osnov za energiju i rad pojedinaca; to je izvor vrednoće i njome se postiže nezavisnost; ona goni ljude da rade, da pronalaze i da se od drugih po dobru odlikuju. Ni jedan čovek, koji je len, ili nije čuvaran, ne može ništa veliko postići, niti velikim postati. Rad i štednja su jedini pravi osnovni uslovi za čovekov opstanak i napredak.

7. Štednja je omogućila sve danas velike države i narode, da postanu moćni, jaki, prosvećeni i napredni. Štednja jedina može da preobrazi pustinju u baštu, krš u plodno tle, bolest u zdravlje, bedu u blagostanje, nesreću u sreću i snove u stvarnost. Štednja je naš najbolji i najsigurniji put opštem napretku.

8. Štednja i tvrdičluk nisu jedno te isto! Štednja ne znači otkidati čak i od usta svojih! Mudar čovek će uvek pogoditi, gde treba novac izdati, a gde ga treba uštedeti.

SPDP’30

Iz knjige: MISIJA: RAD – ŠTEDNJA – ČESTITOST, kako napredovati, biti bogat i duhovno zdrav, priređivač Slobodan Ivošević, autorsko izdanje, Novi Sad, 2003.g.

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 7.2/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +1 (from 1 vote)
Kako se štedi – kratka pravila, 7.2 out of 10 based on 6 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>