Temelji ličnog bogatstva

Prvi temelj ličnog bogatstva – finansijska nezavisnost


Novac je kovana sloboda.
F. M. DOSTOJEVSKI

Iza motiva zarade stoji žudnja za slobodom.
RAJNHARD ŠPRANGER

Šta svaki čovek, a naročito mlad, želi i ima pravo da želi?
I na ovo pitanje odgovori su raznovrsni: bogatstvo, novac, zdravlje, putovanja, siguran posao, sticanje znanja, mašina za pravljenje novaca, ljubav, kuća na tri sprata …  tako su nam nabrajali upitani.
I sve te želje su legitimne dok njihovo ostvarenje ne ide na štetu drugih ljudi.
Ali, imaju li one zajednički imenitelj i šta je ono što omogućava ostvarenje tih i drugih nepomenutih ljudskih želja? Odgovor je novac, a ako su to imena naših želja, onda je njihovo zajedničko prezime: finansijska nezavisnost. Njime se ona stiče. Lepo je to rekao Dostojevski.
A šta nam sve donosi finansijska nezavisnost?
Prvo: raspolaganje sopstvenim vremenom.
Drugo: mogućnost obrazovanja sebe i svoje dece.
Treće: putovanja.
Ko te tri stvari ne želi? Teško da ima koga, ili su malobrojni.
Šta nam je potrebno da te tri stvari imamo? Sve do sada pominjano: otkriće svojih sklonost i sposobnosti; određivanje onoga šta hoćemo u životu da budemo, radimo i imamo; pohađanje i završavanje svih škola koje nam obezbeđuju alate za rad; radna etika, što nas sve zajedno dovodi do delotvornosti, efikasnosti, do materijalne strane bogatstva.
Ako sve pomenute uslove obezbedimo i razvijemo u sebi naviku pametne štednje, do 40-te godine života možemo ostvariti potreban nivo bogatstva za ispunjenje svojih želja.
Samo treba na vreme krenuti.

Drugi temelj ličnog bogatstva – duhovna ispunjenost


Postoji u čoveku težnja za blagoglasjem, harmonijom…

DIMITRIJE V. LJOTIĆ

Materijalno bogatstvo je samo jedna strana bogatstva. Postoji i druga strana istinskog bogatstva – duhovna ispunjenost onim što radimo i šta jesmo. Zajedno one čini blagostanje koje opet čine sloboda i harmonija, blagoglasje. Čovek težnju za njima nosi od rođenja.
Kada je čovek ispunjem, on onda može da radi na postizanju smirenosti i bude čovekoljubiv čineći dobra dela drugim ljudima, dajući od sebe, bivajući dobročin. Retki među nama imaju sreću da im neko na vreme ukaže na ove velike istine, i tako budu spaseni od jednostranosti.
Istinski bogati ljudi stiču među ljudima ugled i priznanje, što je, po “ocu” američke psihologije Vilijamu Džejmsu, žudnja svakog čoveka.
Duhovno bogatstvo stiče svako ko se normalno duhovno razvija do svoje 50-godine, i ona nije vezana za postizanje materijalnog bogatstva. Duhovno se može biti bogat i u materijalnom siromaštvu, dokaz za to su duhovnici svih religija.

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>